Το γνωστό σε όλους παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας πρωτοεμφανίστηκε το 17ο αιώνα στη Γαλλία από τον Charles Perrault. Ακολούθησε η εκδοχή των αδερφών Grimm την οποία διαδέχθηκαν διάφορες μικρές ή μεγάλες διασκευές του διάσημου παραμυθιού. Σε κάθε εκδοχή πολλά στοιχεία αλλάζουν αυτό που μένει όμως αναλλοίωτο είναι το ηθικό δίδαγμα ότι "τα παιδάκια δεν πρέπει να μιλάνε σε ξένους" και το γεγονός ότι η Κοκκινοσκουφίτσα πηγαίνει στη γιαγιά της φαγητό. Το είδος του φαγητού ποικίλλει ανάλογα τη διασκευή ή/και τη μετάφραση, με το επικρατέστερο έδεσμα να είναι ένα κομμάτι γλυκιά πίτα (κέικ) και κρασί όπως φαίνεται και στο παραμύθι των αδερφών Grimm (Stück Kuchen und eine Flasche Wein).
Τι γλυκό και τι κρασί πήγαινε όμως στη γιαγιά της η Κοκκινοσκουφίτσα;
Το κέικ της Κοκκινοσκουφίτσας (RotkäppchenKuchen)
Το κέικ που πήρε το όνομα του από την ηρωίδα του παραμυθιού είναι κατακόκκινο σαν την κάπα της και γεμιστό με κεράσια και κρέμα...
Υλικά
Για το κέικ
125 γρ. κόκκινα κεράσια απύρηνα
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βούτυρο soft
3 αυγά
150 γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι βανιλίνη
1 φακελάκι backing powder
5 κουταλιές της σούπας γάλα
2 κουταλιές της σούπας νουτέλα ή κακάο σκόνη
Για την κρέμα
325 ml κρέμα γάλακτος παγωμένη για σαντιγί
250 γρ τυρί κρέμα
70 γρ. ζάχαρη
1 βανιλίνη
Για το γλάσο
5 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
200 γρ άχνη ζάχαρη
Χυμό κεράσι
Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση
Προθερμένουμε το φούρνο στους 180oC.
Εάν χρησιμοποιούμε φρέσκα κεράσια τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι.
Για το κέικ.
Σ'ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το backing powder
Σ'ένα μίξερ αναμειγνύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη.

Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και αναμειγνύουμε καλά. Συνεχίζουμε με τρεις κουταλιές από το γάλα. Βάζουμε το μείγμα του αλευριού σε δύο δόσεις ενώνοντας καλά τα υλικά.


Σε στρογγυλή φόρμα με τσέρκι 28 εκ. βουτυρώνουμε τα τοιχώματα και στρώνουμε λαδόκολλα στον πάτο. Βάζουμε τα 2/3 του μείγματος.


Στο 1/3 που απομένει προσθέτουμε τη νουτέλα ή το κακάο. Χτυπάμε με το μίξερ προσθέτοντας το υπόλοιπο γάλα (2 κουταλιές).

Προσθέτουμε τη σοκολατένια ζύμη στη φόρμα και τη στρώνουμε όμορφα με ένα κουτάλι. Βάζουμε τα κεράσια με την κομμένη μεριά τους από κάτω.


Ψήνουμε για περίπου 20' στις αντιστάσεις. Ελέγχουμε εάν το κέικ ψήθηκε με μια οδοντογλυφίδα.Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για τη κρέμα
Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί.
Βάζουμε στο ψυγείο και συνεχίζουμε χτυπώντας καλά το τυρί κρέμα με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη.
Ενσωματώνουμε με μία σπάτουλα τα δύο μείγματα.


Στρώνουμε την κρέμα πάνω από το κρύο κέικ και στολίζουμε με κεράσια.


Βάζουμε στο ψυγείο.
Για το γλάσο
Αναμειγνύουμε την άχνη με το νερό σιγά - σιγά μέχρι να γίνει ένα πυκτό γλάσο. Χρωματίζουμε το γλάσο με κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και λίγο χυμό κεράσι. Απλώνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ και βάζουμε στο ψυγείο.


Τι γλυκό και τι κρασί πήγαινε όμως στη γιαγιά της η Κοκκινοσκουφίτσα;
Το κέικ της Κοκκινοσκουφίτσας (RotkäppchenKuchen)
Το κέικ που πήρε το όνομα του από την ηρωίδα του παραμυθιού είναι κατακόκκινο σαν την κάπα της και γεμιστό με κεράσια και κρέμα...
Υλικά
Για το κέικ
125 γρ. κόκκινα κεράσια απύρηνα
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βούτυρο soft
3 αυγά
150 γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι βανιλίνη
1 φακελάκι backing powder
5 κουταλιές της σούπας γάλα
2 κουταλιές της σούπας νουτέλα ή κακάο σκόνη
Για την κρέμα
325 ml κρέμα γάλακτος παγωμένη για σαντιγί
250 γρ τυρί κρέμα
70 γρ. ζάχαρη
1 βανιλίνη
Για το γλάσο
5 κουταλιές της σούπας ζεστό νερό
200 γρ άχνη ζάχαρη
Χυμό κεράσι
Κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση
Προθερμένουμε το φούρνο στους 180oC.
Εάν χρησιμοποιούμε φρέσκα κεράσια τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι.
Για το κέικ.
Σ'ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το backing powder
Σ'ένα μίξερ αναμειγνύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τη βανιλίνη.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και αναμειγνύουμε καλά. Συνεχίζουμε με τρεις κουταλιές από το γάλα. Βάζουμε το μείγμα του αλευριού σε δύο δόσεις ενώνοντας καλά τα υλικά.
Σε στρογγυλή φόρμα με τσέρκι 28 εκ. βουτυρώνουμε τα τοιχώματα και στρώνουμε λαδόκολλα στον πάτο. Βάζουμε τα 2/3 του μείγματος.
Στο 1/3 που απομένει προσθέτουμε τη νουτέλα ή το κακάο. Χτυπάμε με το μίξερ προσθέτοντας το υπόλοιπο γάλα (2 κουταλιές).
Προσθέτουμε τη σοκολατένια ζύμη στη φόρμα και τη στρώνουμε όμορφα με ένα κουτάλι. Βάζουμε τα κεράσια με την κομμένη μεριά τους από κάτω.
Ψήνουμε για περίπου 20' στις αντιστάσεις. Ελέγχουμε εάν το κέικ ψήθηκε με μια οδοντογλυφίδα.Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Για τη κρέμα
Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί.
Ενσωματώνουμε με μία σπάτουλα τα δύο μείγματα.
Στρώνουμε την κρέμα πάνω από το κρύο κέικ και στολίζουμε με κεράσια.
Βάζουμε στο ψυγείο.
Για το γλάσο
Αναμειγνύουμε την άχνη με το νερό σιγά - σιγά μέχρι να γίνει ένα πυκτό γλάσο. Χρωματίζουμε το γλάσο με κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και λίγο χυμό κεράσι. Απλώνουμε το γλάσο πάνω από το κέικ και βάζουμε στο ψυγείο.

Ζεστό κρασί με μπαχαρικά (Gluehwein)
Τι καλύτερο για την άρρωστη γιαγιά της Κοκκινοσκουφίτσας από ένα μπουκαλάκι ζεστό κρασί; Το Gluehwein είναι τυπικό γερμανικό κρασί που σερβίρεται το χειμώνα και ζεσταίνει χέρια και καρδιές.
Υλικά
1 μπουκάλι ξηρό κόκκινο κρασί (750 ml)
150 γρ. λευκή ζάχαρη
180 ml χυμό πορτοκάλι
2 ξύλα κανέλας
10 γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το χυμό πορτοκάλι, τη κανέλα και τη ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε.
Κόβουμε το πορτοκάλι στη μέση και καρφώνουμε τα γαρύφαλλα στην εξωτερική του μεριά. Το βάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 30' ή μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Προσθέτουμε το κρασί χωρίς να ανακατεύουμε και αφήνουμε να ζεσταθεί αλλά όχι να βράσει.
Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και το πορτοκάλι. Βγάζουμε τα γαρύφαλλα και κόβουμε το πορτοκάλι σε μικρά κομμάτια τα οποία μοιράζουμε στα ποτήρια. Σερβίρεται ζεστό.
Μπορούμε να το φυλάξουμε μόλις κρυώσει σε γυάλινο μπουκάλι και να το ζεστάνουμε πριν το σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου