Ανήμερα Χριστουγέννων και δεν θα μπορούσα να αφήσω το blog μου χωρίς εορταστική ανάρτηση. Η αρχική σκέψη ήταν να
γυρίσω στον αγαπημένο Dickens καθώς πρόσφατα επισκέφτηκα το σπίτι του/μουσείο στο
Λονδίνο και επηρεάστηκα.
Η αλήθεια είναι ότι, αν και δεν μπορώ να φανταστώ Χριστούγεννα χωρίς Dickens, η περσινή ανάρτηση του Christmas Carroll περιλάμβανε όλα τα απαραίτητα εδέσματα για ένα Χριστουγεννιάτικο δείπνο της Βικτοριανής εποχής που θα ικανοποιούσε στο έπακρο τον bon viveur αγαπημένο μου συγγραφέα. Τι θα μπορούσα όμως να φτιάξω για τα Χριστούγεννα, χωρίς να ρίξω σε βαθιά κατάθλιψη τους φίλους μου με ιστορίες όπως το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα και ο Μολυβένιος Στρατιώτης; Η ιδέα μου ήρθε πάλι στο Λονδίνο. Σε μια περιήγηση στο Notting Hill με τον καλό μου και την κολλητή του την Αναστασία, (της οποίας τα γενέθλια γιορτάζαμε παρεμπιπτόντως) τόσο εγώ όσο και η έτερη κοπέλα της παρέας επιμέναμε να πιούμε τσάι σε μαγαζί ει δυνατόν βγαλμένο από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Μεγάλες προσδοκίες θα μου πείτε – είπαμε Χριστούγεννα χωρίς Dickens δεν γίνονται – αλλά εκεί που είχαμε πάρει το δρόμο του γυρισμού αρνούμενες να συμβιβαστούμε με κάτι λιγότερο από τσάι με τον Κούνελο και τον Κάπελα, να σου μπροστά μας ένα τεϊοποτείο βγαλμένο μέσα από τις σελίδες του Louis Carroll.
Η αλήθεια είναι ότι, αν και δεν μπορώ να φανταστώ Χριστούγεννα χωρίς Dickens, η περσινή ανάρτηση του Christmas Carroll περιλάμβανε όλα τα απαραίτητα εδέσματα για ένα Χριστουγεννιάτικο δείπνο της Βικτοριανής εποχής που θα ικανοποιούσε στο έπακρο τον bon viveur αγαπημένο μου συγγραφέα. Τι θα μπορούσα όμως να φτιάξω για τα Χριστούγεννα, χωρίς να ρίξω σε βαθιά κατάθλιψη τους φίλους μου με ιστορίες όπως το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα και ο Μολυβένιος Στρατιώτης; Η ιδέα μου ήρθε πάλι στο Λονδίνο. Σε μια περιήγηση στο Notting Hill με τον καλό μου και την κολλητή του την Αναστασία, (της οποίας τα γενέθλια γιορτάζαμε παρεμπιπτόντως) τόσο εγώ όσο και η έτερη κοπέλα της παρέας επιμέναμε να πιούμε τσάι σε μαγαζί ει δυνατόν βγαλμένο από την Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων. Μεγάλες προσδοκίες θα μου πείτε – είπαμε Χριστούγεννα χωρίς Dickens δεν γίνονται – αλλά εκεί που είχαμε πάρει το δρόμο του γυρισμού αρνούμενες να συμβιβαστούμε με κάτι λιγότερο από τσάι με τον Κούνελο και τον Κάπελα, να σου μπροστά μας ένα τεϊοποτείο βγαλμένο μέσα από τις σελίδες του Louis Carroll.
Το
μαγαζί αυτό ονόματι Biscuiteers φημίζεται, εκτός από το τσάι του, για τα μπισκότα με χειροποίητη
διακόσμηση με γλάσο. Φυσικά, αν και σκασμένοι στο φαγητό καθώς μόλις πριν από
λίγη ώρα σβήναμε τα κεράκια της Αναστασίας μετά αλμυρών και γλυκών
λιχουδιών, δεν αντισταθήκαμε και
συνοδέψαμε το τσάι μας με ένα μεγάλο μπισκότο χιονονιφάδα στα τρία.
Στη βιτρίνα
λοιπόν του καταστήματος κεντρικό θέμα ήταν το παραμύθι του Καρυοθραύστη. Τόσο
εγώ όσο και η Αναστασία αποφασίσαμε αμέσως ότι ήταν ότι έπρεπε για τη
Χριστουγεννιάτικη ανάρτηση στο blog μου.
Ο
Καρυοθραύστης λοιπόν αφιερωμένος στα ανίψια μου,
αλλά
και στην άρτι αφιχθείσα μικρούλα Στέλλα που ήρθε την 21η Δεκεμβρίου να γεμίσει με φως τις ζωές του Μανώλη και της Κατερίνας. Ευχή μεγάλη σε όλα τα μικρά μου να είναι η ζωή τους γεμάτη ζαχαρένια όνειρα.
Ο Καρυοθραύστης.
Οι περισσότεροι γνωρίζουν την ιστορία του Καρυοθραύστη μέσα από το μπαλέτο
του Tchaikovsky. Ο Tchaikovsky συνέθεσε το έργο το 1892, ενώ το λιμπρέτο
βασίστηκε στη διασκευή του παραμυθιού "Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών" του E.T.A. Hoffmann απο τον Alexandre Dumas. Στην πρωτότυπη ιστορία η Marie έχει δεχθεί ως
δώρο την παραμονή των Χριστουγέννων έναν Καρυοθραύστη, τον οποίο έσπασε κατά λάθος ο αδερφός
της. Σηκώνεται λοιπόν από το κρεβάτι της και πάει στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο
για να δει τον Καρυοθραύστη ο οποίος, προς μεγάλη της έκπληξη, έχει ζωντανέψει.
Μια ιστορία μέσα στην ιστορία ξεκινάει με μια μάχη ανάμεσα σε ένα στρατό
ποντίκια και στρατιωτάκια το οποίο, δεν καταλαβαίνουμε εάν είναι ένας εφιάλτης της
μικρής Marie ή μια παράλληλη
πραγματικότητα. Ο Dumas διασκεύασε την ιστορία με το δικό του μοναδικό τρόπο
κάνοντας τη λιγότερο σκοτεινή. Στην
ιστορία του Dumas η Marie
γίνεται Clara και όπως η
αρχική ιστορία αναφέρεται στο δώρο που της έκανε ο νονός της, ο Drosselmeyer,
την παραμονή των Χριστουγέννων: έναν κινούμενο στρατιώτη, που λειτουργούσε ως
καρυοθραύστης. Η Clara ενθουσιάζεται με το δώρο της μέχρι που ο μικρός της
αδερφός εμφανίζεται από το πουθενά και, προσπαθώντας να τον χρησιμοποιήσει, τον
σπάει. Η Clara είναι
απαρηγόρητη αλλά ο νονός της της λέει να βάλει τον Καρυοθραύστη κάτω από το
Χριστουγεννιάτικο δέντρο και το πρωί θα είναι σαν καινούριος. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι
φεύγουν, η Clara μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για δει τον Καρυοθραύστη και
ξαπλώνει κουρασμένη στον καναπέ όπου και αποκοιμάται. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το παραμύθι αρχίζει. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσα τους και ο Καρυοθραύστης, ζωντανεύουν
και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο
Καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκηπα. Στη δεύτερη πράξη η Clara και ο
Καρυοθραύστης ξεκινούν ένα μαγικό ταξίδι. περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού
και τις ζαχαρένιες χιονονιφάδες φτάνοντας στην χώρα των Ζαχαρωτών με την
νεράιδα Ζαχαρένια. Το παραμύθι τελειώνει με την Clara να ξυπνά την ημέρα
των Χριστουγέννων κρατώντας στα χέρια της τον Καρυοθραύστη, την κούκλα που της
είχε χαρίσει ο νονός της.
Χιονονιφάδες
«Στο δρόμο τους για τη χώρα των Ζαχαρωτών η Clara
και ο Καρυοθραύστης περνούν από ένα όμορφο χιονισμένο δάσος. Η Βασίλισσα του
Χιονιού και οι όμορφες χιονονιφάδες της χορεύουν για την Clara. Όταν ο χορός
τελειώνει η Βασίλισσα εύχεται στην Clara και τον Καρυοθραύστη καλό ταξίδι καθώς φεύγουν για
τη χώρα των Ζαχαρωτών.»
Υλικά
Για τα μπισκότα
Ζύμη για μπισκότα τύπου gingerbread (σ.σ. η συνταγή βρίσκεται παρακάτω)
Για το στολισμό
Λευκό γλάσο ζαχαροπλαστικής ή marzipan. Στην συγκεκριμένη εκδοχή χρησιμοποιήσαμε marzipan.
«Η Clara και ο πρίγκιπας Καρυοθραύστης φτάνουν στη
χώρα των Ζαχαρωτών όπου η Clara μένει
κατάπληκτη από το όμορφο παλάτι. Υπάρχουν γλυκά παντού. Οι τοίχοι και τα
πατώματα είναι φτιαγμένα από γλυκά...Ο Καρυοθραύστης συστήνει την Clara στη Βασίλισσα της χώρας των Ζαχαρωτών, τη Νεράιδα Ζαχαρένια. Η Νεράιδα
Ζαχαρένια καλεί όλους τους φίλους της οι οποίοι είναι γλυκά από όλο τον κόσμο
να χορέψουν για την Clara.»... «Καθώς η Clara γυρίζει στη θέση της ένας κήπος από ζαχαρένια λουλούδια μπαίνουν στο χορό. Είναι τα πιο όμορφα και πολύχρωμα λουλούδια που έχει δει ποτέ.»
Για να μείνουμε πιστοί στο παραμύθι έπρεπε να δημιουργήσουμε το παλάτι φτιαγμένο από γλυκά. Πριν από οτιδήποτε άλλο όμως φτιάξαμε τους ήρωες μας, την Clara, τον Καρυοθραύστη και τη νεράιδα Ζαχαρένια, όλοι από marzipan. Για να μπορέσουμε να τους στηρίξουμε στο παλάτι/κέικ χρησιμοποιήσαμε πάλι μπισκότα τύπου gingerbread και οδοντογλυφίδες.
Το παλάτι της νεράιδας Ζαχαρένιας
Για το παλάτι επιλέξαμε ένα κέικ τύπου red velvet. Τα υλικά αντιστοιχούν σε ένα κέικ. Για τη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιήσαμε 1,5 δόση κέικ.
Το παλάτι της νεράιδας Ζαχαρένιας
Για το παλάτι επιλέξαμε ένα κέικ τύπου red velvet. Τα υλικά αντιστοιχούν σε ένα κέικ. Για τη συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιήσαμε 1,5 δόση κέικ.
Υλικά για το κέικ
2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. baking powder
1 κ.γλ. αλάτι
2 κ. σ. κακάο
2 κούπες ζάχαρη
1 κούπα ηλιέλαιο
2 αυγά
1 κούπα ξινόγαλα (γάλα με μια κ.σ. λευκό ξύδι)
2 κ.γλ. εσάνς βανίλια
κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
1 κ.γλ. λευκό ξύδι
1/2 κούπα ζεστό καφέ τύπου στιγμιαίο ή φίλτρου
Υλικά για τη γέμιση
200 γρ. τυρί κρέμα τύπου mascarpone
375 γρ κρέμα ζαχαροπλαστικής για σαντιγί
1 βανίλια
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 βανίλια
200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Εκτέλεση για το κέικ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στου 170οC.
Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το baking powder και το αλάτι.
Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το baking powder και το αλάτι.
Σ' ένα μεγαλύτερο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο.
Προσθέτουμε τα αυγά, το ξινόγαλα, τη βανίλια και το κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε τον καφέ και το ξύδι.
Βάζουμε σιγά-σιγά τα στερεά υλικά στα υγρά και ανακατεύουμε.
Μοιράζουμε το κέικ σε δύο φόρμες 28 εκ. και μια 24 στις οποίες έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος και έχουμε βουτυρώσει τα τοιχώματα.
Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για περίπου 40 λεπτά (δοκιμάζουμε με οδοντογλυφίδα όπως όλα τα κέικ για να δούμε εάν ψήθηκε).
Αφήνουμε τις φόρμες να κρυώσουν εντελώς πριν ξεφορμάρουμε το κέικ.
Τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε τα κέικ στο ψυγείο, το λιγότερο για μια ώρα, ιδανικά για ένα βράδυ.
Εκτέλεση για τη γέμιση
Χτυπάμε τη κρέμα ζαχαροπλαστικής έως ότου έχουμε μια σφιχτή σαντιγί. Βάζουμε στο ψυγείο.
Βάζουμε τη σαντιγί λίγο- λίγο στην κρέμα και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
Στήσιμο κέικ
Παίρνουμε το τρίτο παντεσπάνι από τη φόρμα 24 εκ. και κόβουμε με ένα κουπ πατ τέσσερις κύκλους.
Ακολουθούμε την ίδια μέθοδο με το κέικ και καλύπτουμε τους κύκλους με κρέμα. Αυτά τα κομμάτια θα γίνουν οι πυργίσκοι του κέικ.
Στολίζουμε με ζαχαρόπαστα.
Στήσιμο κέικ
Σε μια βάση για κέικ βάζουμε το ένα παντεσπάνι και βάζουμε κρέμα. Προσθέτουμε το δεύτερο παντεσπάνι και καλύπτουμε με ένα λεπτό στρώμα κρέμα όλες τις μεριές. Αυτό θα βοηθήσει το marzipan να κολλήσει στο κέικ.
Παίρνουμε το τρίτο παντεσπάνι από τη φόρμα 24 εκ. και κόβουμε με ένα κουπ πατ τέσσερις κύκλους.
Ακολουθούμε την ίδια μέθοδο με το κέικ και καλύπτουμε τους κύκλους με κρέμα. Αυτά τα κομμάτια θα γίνουν οι πυργίσκοι του κέικ.
«Το χορό ανοίγει η ζεστή πηχτή σοκολάτα μπαχαρικών από την Ισπανία.»
Υλικά
500 ml γάλα
3 κ. γλ. corn flour
1 κ σ. ζάχαρη κρυσταλλική
130 γρ σοκολάτα υγείας
ξυλάκια κανέλας (εξίσου καλά πηγαίνει τσίλι, μοσχοκάρυδο, κάρδαμο, γαρύφαλλο και αστεροειδής γλυκάνισος).
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το corn flour με λίγο γάλα ώστε να έχουμε ένα πηχτό χυλό.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα και ζεσταίνουμε (δεν βράζουμε)
Κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το χυλό από το corn flour και τη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια
Επαναφέρουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να πήξει.
Σερβίρεται ζεστή με ξυλάκια κανέλας. Εάν προτιμάτε κάποιο άλλο μπαχαρικό το προσθέτετε στην κατσαρόλα λίγο πριν σερβίρετε.
Ο χορός των marzipan.
«Μια ομάδα από marzipan μπαίνει στο χορό. Εκτελούν ένα χορό όλο χάρη υπό τον ήχο του φλάουτου.»
Τι θα μπορούσε να κάνει το marzipan να χορέψει με σταθερά βήματα; Επιλέξαμε μια βάση από cupcakes με γεύση βανίλια και chocolate chips.
Υλικά
120 γρ. βούτυρο
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
1 κ.γλ.baking powder
chocolate chips
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC . Αναμειγνύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τα chocolate chips και ανακατεύουμε.
Σε φόρμα για cupcakes βάζουμε χάρτινες θήκες. 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120 γρ. ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια
1 κ.γλ.baking powder
chocolate chips
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC . Αναμειγνύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομογενές μείγμα.
Ανακατεύουμε το baking powder στο αλεύρι και προσθέτουμε στο μείγμα σε δύο δόσεις.
Ανακατεύουμε το baking powder στο αλεύρι και προσθέτουμε στο μείγμα σε δύο δόσεις.
Προσθέτουμε τα chocolate chips και ανακατεύουμε.
«Μια τεράστια γυναίκα με μια μεγάλη φούστα και ένα
μπολ ακολουθεί το χορό. Είναι η Μαμά Ginger και φτιάχνει κάτι όμορφο για
την Clara. Η Clara δεν μπορεί να κάθεται άλλο.
Σηκώνεται και τρέχει να δει τι μαγειρεύει η Μαμά Ginger. Όταν όμως
πλησιάζει βλέπει ότι η Μαμά Ginger δεν είναι μόνη της. Κάτω από τη φούστα της είναι
όλα της τα παιδιά. Ένα ένα τα παιδιά της βγαίνουν κάτω από τη φούστα και
χορεύουν με την Clara. Τι πλάκα που έχει να χορεύει με αυτά τα παιδάκια. Η Μαμά
Ginger τελειώνει το μαγείρεμα και δίνει στην Clara ένα μπισκότο αποχαιρετώντας
την.»
Υλικά
330 gr αλεύρι ΓΟΧ
Εκτέλεση
Σ'ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη baking soda, το αλάτι, την κανέλα, το τζίντζερ και το γαρύφαλλο.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αυγό και ανακατεύουμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το πετιμέζι και τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Βάζουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το ζύμωμα στο χέρι σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη.
Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Ανοίγουμε φύλλο πάχους περίπου 3 χιλιοστών. Κόβουμε με κουπ πατ τα σχέδια που χρειαζόμαστε.
Δεν ξεχνάμε να κόψουμε μπισκότα για να φτιάξουμε τη βάση και τις φιγούρες και χιονονιφάδες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για περίπου 15'.
Στολίζουμε με γλάσο και marzipan.
Υλικά
330 gr αλεύρι ΓΟΧ
1 +1/2 κ.γ. baking powder
1/2 κ.γ baking soda
1/4 κ.γ. αλάτι
1 κουτάλι σούπας τζίντζερ
1+ 1/2 κ.γ. κανέλα
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
70 gr βούτυρο
110 gr καστανή ζάχαρη
90 ml πετιμέζι
1 μεγάλο αυγό
1+1/2 κ.γ. βανίλια
1+1/2 κ.γ. βανίλια
Εκτέλεση
Σ'ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, τη baking soda, το αλάτι, την κανέλα, το τζίντζερ και το γαρύφαλλο.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αυγό και ανακατεύουμε σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε το πετιμέζι και τη βανίλια και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Βάζουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το ζύμωμα στο χέρι σε αλευρωμένη επιφάνεια.
Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη.
Βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Ανοίγουμε φύλλο πάχους περίπου 3 χιλιοστών. Κόβουμε με κουπ πατ τα σχέδια που χρειαζόμαστε.
Δεν ξεχνάμε να κόψουμε μπισκότα για να φτιάξουμε τη βάση και τις φιγούρες και χιονονιφάδες.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190οC για περίπου 15'.
Στολίζουμε με γλάσο και marzipan.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου