Τι γλυκό πήγε η Κοκκινοσκουφίτσα στη γιαγιά της; Τι γεύση είχε το σπίτι της μάγισσας στο Χάνσελ και Γκρέτελ; Πόσο λαχταριστό ήταν το μήλο που δέχτηκε να φάει η Χιονάτη;
Αγαπώ τη μαγειρική όσο αγαπώ και τα παραμύθια και από τη στιγμή που έγινα θεία επιβεβαίωσα τη δύναμη των δύο αυτών "συστατικών". Τα ανίψια μου τρελαίνονται για ιστορίες όσο και για cup cakes. Πόσο μάλιστα όταν αυτά τα δύο συνδυάζονται...

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Οι Μικρές Κυρίες

Μπήκε ο Δεκέμβρης και μαζί η χριστουγεννιάτικη διάθεση. Δεν μπορώ να φανταστώ Χριστούγεννα χωρίς συγκεκριμένες ιστορίες. Μια από αυτές - ίσως η πιο αγαπημένη μου - είναι "Οι Μικρές Κυρίες" της Louisa May Alcott. Το βιβλίο είναι βασισμένο στη ζωή της συγγραφέως και πρωτοεκδόθηκε σε δύο τόμους το 1868 και 1869 αντίστοιχα. Το 1880 επανεκδόθηκε ως ένα έργο υπό τον τίτλο "Οι Μικρές Κυρίες" ("Little Women"). Εκατό χρόνια μετά, τα Χριστούγεννα του 1980 μου δόθηκε ως δώρο από τη διπλανή μου στη δευτέρα δημοτικού, την Αριστέα. Ήταν το πρώτο βιβλίο που διάβασα "μόνη μου" και η σημερινή κατάσταση αυτού του αντιτύπου μαρτυρά το πόσο ταλαιπωρήθηκε στα χέρια μου για πολλά, πολλά χρόνια. H Meg, η Jo, η Beth και η Amy με συντρόφευσαν σ'όλη την παιδική μου ηλικία. Φυσικά είχα ταυτιστεί με τη Jo και παρομοίαζα την αδερφή μου πότε με τη Meg και πότε με την Amy ανάλογα με το εάν ήμασταν τσακωμένες ή όχι! 
Μια από τις πολλές συγκινητικές στιγμές του βιβλίου είναι στο δεύτερο κεφάλαιο όταν τα κορίτσια αποφασίζουν να χαρίσουν το χριστουγεννιάτικο πρωινό φαγητό τους σε μια φτωχή οικογένεια, ύστερα από την παρότρυνση της μητέρας τους.
Προς τιμήν τους λοιπόν η πρώτη εορταστική συνταγή δεν είναι άλλη από το χριστουγεννιάτικο πρωινό των αδερφών March το οποίο έσπευσα να μοιραστώ και εγώ με φίλους. 



" - Καλά Χριστούγεννα κορούλες μου! Χαίρομαι που ξεκινήσατε χαρούμενες και ελπίζω να συνεχίσετε έτσι. Αλλά πριν καθίσουμε για πρωινό θα ήθελα να σας πω κάτι. Όχι πολύ μακριά από εδώ, βρίσκεται μια φτωχή γυναίκα μ'ένα νεογέννητο. Έξι ακόμα παιδάκια κοιμούνται αγκαλιασμένα σ'ένα κρεβάτι για να ζεσταθούν, καθώς δεν έχουν φωτιά. Δεν έχουν τίποτα να φάνε και το μεγαλύτερο αγόρι ήρθε να μου πει ότι υποφέρουν από την πείνα και το κρύο. Κορίτσια μου, θα τους δώσετε το πρωινό σας ως Χριστουγεννιάτικο δώρο;
 -Ήταν όλες ασυνήθιστα πεινασμένες καθώς περίμεναν ήδη μια ώρα και για λίγο δεν μίλησε καμία. Μόνο για ένα λεπτό, καθώς ή Jo αναφώνησε: πόσο χαίρομαι που ήρθες πριν ξεκινήσουμε!
 -Μπορώ να βοηθήσω να κουβαλήσουμε τα πράγματα στα φτωχά παιδάκια; ρώτησε η Beth πρόθυμα"*


*Όλες οι παραθέσεις είναι από το βιβλίο Little Women, Μέρος Πρώτο, Κεφάλαιο 2 "A Merry Christmas".

Τηγανίτες











"Η μαμά θα είναι πίσω σύντομα νομίζω οπότε φτιάξε τις τηγανίτες ώστε να είναι όλα έτοιμα, είπε η Meg"
Οι τηγανίτες (pancakes) θεωρούνται απαραίτητες σ'ένα καλό αμερικάνικο πρωινό. Φτιάχνονται γρήγορα με απλά υλικά και σερβίρονται με κάποιο σιρόπι, σοκολάτα ή μέλι. 

Υλικά











140 γρ. αλεύρι
50 γρ. ζάχαρη
120 γρ. γάλα
1 αυγό
1 βανιλίνη
1/2 φακελάκι baking powder
Ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Χτυπάμε καλά τη ζάχαρη και το αυγό με σύρμα. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε.


Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε έναν πηκτό χυλό.


Σ'ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 1/2 κουταλιά του γλυκού ηλιέλαιο. Μόλις κάψει χαμηλώνουμε τη φωτιά και βάζουμε μια κουταλιά της σούπας από τον χυλό.

Όταν αρχίσει να βγάζει φουσκάλες είναι έτοιμη για γύρισμα. Πιέζουμε με τη σπάτουλα μέχρι να ψηθεί. Συμπληρώνουμε 1/2 κουταλιά του γλυκού ηλιέλαιο και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες τηγανίτες.

Σερβίρονται ζεστές.


Muffins


"Εγώ θα φέρω την κρέμα και τα muffins, πρόσθεσε η Amy, παραιτούμενη ηρωικά από το αγαπημένο της έδεσμα."

Σεβόμενη την εποχή στην οποία εκτυλίσσεται η ιστορία αλλά και την αγάπη της Amy για τα μικρά αυτά κέικ, αποφάσισα να φτιάξω την παραδοσιακή συνταγή της περιόδου του αμερικανικού εμφυλίου η οποία δεν υπολείπεται καθόλου σε γεύση από αυτήν που γνωρίζουμε στις μέρες μας. Χρησιμοποιούμε καλαμποκάλευρο κάτι το οποίο ήταν σύνηθες για την εποχή. 

Υλικά











130 γρ. αλεύρι ΓΟΧ
100 γρ. καλαμποκάλευρο
100 γρ. ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας baking powder
1 βανιλίνη
1 κ.γ. αλάτι
120 ml γάλα
125 γρ. βούτυρο λιωμένο
2 αυγά
50 ml μέλι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC
Σ' ένα μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια, το baking powder, τη ζάχαρη, τη βανιλίνη και το αλάτι.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε το γάλα, το αυγό, το βούτυρο και το μέλι. 



Βάζουμε τα στερεά υλικά στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε.




Σε φόρμα για muffin βάζουμε χαρτάκια και γεμίζουμε με το μείγμα.



Ψήνουμε για 15'-20'. Ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα για να δούμε εάν ψήθηκαν.


Σερβίρονται σκέτα ή με sour cream όπως τα θέλει και η ηρωίδα του βιβλίου.



Popovers











"Η Meg ήδη τύλιγε τα μαύρα ψωμάκια..."

Στο αγγλικό κείμενο η Meg τυλίγει buckwheat's (μαύρο σιτάρι). Ύστερα από εκτενή αναζήτηση στο διαδίκτυο και ανάγνωση δεκάδων συνταγών μαγειρικής της εποχής του αμερικανικού εμφυλίου, έφτασα στο συμπέρασμα ότι το μαύρο σιτάρι καταναλωνόταν στο πρωινό με τη μορφή δημητριακών με γάλα (porridge) αλλά και μικρών ψωμιών, τα γνωστά popovers. Τα popovers είναι ψωμάκια με βάση το αυγό τα οποία είναι μέσα κούφια. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή την εποχή στην οποία ζουν οι ηρωίδες του βιβλίου λόγω της ευκολίας να τα φτιάξουν και να καταναλωθούν είτε αλμυρά είτε γλυκά.

Για την αυθεντικότητα της συνταγής χρησιμοποίησα αυτήν της Mrs. Hooper από το βιβλίο "Tit-Bits or How to Prepare a Dish at a Moderate Expense" που εκδόθηκε το 1864 στη Νέα Υόρκη και τη Βοστόνη. Η μόνη διαφορά ώστε να μείνω πιστή στο βιβλίο είναι ότι εκτός από αλεύρι για όλες τις χρήσεις χρησιμοποίησα και αλεύρι ολικής άλεσης.

Υλικά


1 αυγό
130 γρ αλεύρι ΓΟΧ ανακατεμένο με 1/2 κ.γ. baking powder
2 κουταλιές σούπας αλεύρι ολικής άλεσης
1 κούπα γάλα
1/2 κουταλιά της σούπας βούτυρο
λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220οC. Είναι σημαντικό ο φούρνος να είναι ζεστός.
Σ'ένα μπολ χτυπάμε με σύρμα ελαφρά το αυγό. Προσθέτουμε το γάλα και το αλάτι και ανακατεύουμε. 



Προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε απαλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.


Βουτυρώνουμε 6 θήκες για muffin και μοιράζουμε τη ζύμη.


Ψήνουμε για 20' στους 220οC και συνεχίζουμε για περίπου άλλα 35'-40' στους 175οC. Δεν ανοίγουμε το φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.



Σερβίρονται ζεστά και γεμίζουμε με αλμυρές ή γλυκές επιλογές.



Καλαμποκόψωμο


"Όταν γύρισαν σπίτι τους, αφήνοντας πίσω τους θαλπωρή, δεν υπήρχαν σ'όλη την πόλη τέσσερις πιο εύθυμοι άνθρωποι από τα πεινασμένα μικρά κορίτσια που χάρισαν το πρωινό τους και παρηγορήθηκαν με ψωμί και γάλα το πρωί των Χριστουγέννων"

Το καλαμποκόψωμο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές την περίοδο του αμερικανικού εμφυλίου επειδή ήταν πολύ φθηνό και μπορούσαν να το φτιάξουν σε διάφορες μορφές όπως ζυμωτό, άζυμο, τηγανητό κοκ. Εδώ επιλέξαμε ένα ζυμωτό καλαμποκόψωμο* που σίγουρα θα αποζημίωνε τις τέσσερις αδερφές για τη "θυσία" τους. 

Υλικά 



60 γρ. καλαμποκάλευρο συν έξτρα για το πασπάλισμα του ψωμιού
30 γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι. ξηρή μαγιά
250 ml χλιαρό πλήρες γάλα συν έξτρα για την επάλειψη του ψωμιού
250 ml χλιαρό νερό
15 γρ. θαλασσινό ψιλό αλάτι
700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το χλιαρό γάλα και νερό. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 5 λεπτά περίπου να ενεργοποιηθεί η μαγιά.



Βάζουμε το γάντζο στο μίξερ και προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι λίγο - λίγο. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική που δεν κολλάει στο χέρι.


Συνεχίζουμε το ζύμωμα με το χέρι σε αυλευρωμένη επιφάνεια.



Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και τη βάζουμε σ'ένα μπολ το οποίο έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει περίπου 1 ώρα.



Σ'ένα ταψί/φόρμα/γάστρα αλείφουμε τα τοιχώματα με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με αλεύρι. Αναποδογυρίζουμε και τινάζουμε ελαφρά να φύγει το περιττό αλεύρι.Βάζουμε τη ζύμη πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια και ξαναζυμώνουμε για ένα λεπτό. Φτιάχνουμε το σχήμα ανάλογα με τη φόρμα μας και τοποθετούμε μέσα. Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να ξαναφουσκώσει.



Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC.
Αλείφουμε την επιφάνεια με γάλα και πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο.Μ'ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε την επιφάνεια του ψωμιού σε 3-4 μέρη.



Ψήνουμε στις αντιστάσεις για 30' στους 200οC. Χαμηλώνουμε στους 185οC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20' ακόμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε 5-10 λεπτά να κρυώσει. Ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς.


Αν και οι ηρωίδες της ιστορίας έφαγαν το ψωμάκι τους με γάλα, η πρόταση σερβιρίσματος περιλαμβάνει διάφορες λιχουδιές αλμυρές ή γλυκές ανάλογα με τα γούστα των συνδαιτυμόνων σας.



*Η συνταγή για το καλαμποκόψωμο είναι εμπνευσμένη από το blog http://greekmylittleexpatkitchen.blogspot.nl/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου